Kananmuna on monin tavoin vastuullinen valinta
Kananmunan ympäristövaikutus on pieni, yksi eläinproteiinien alhaisimmista. Aiheesta on juuri julkaistu uusi tutkimus, josta löytyy tietoa täältä.
Kananmuna sopii hyvin proteiininlähteeksi lihan syöntiä vähennettäessä
Kananmunan etuna on sen proteiinin laadukas aminohappokoostumus. Jos haluat vähentää lihansyöntiä mutta silti varmistaa laadukkaan proteiinin saannin, kananmuna on erityisen hyvä vaihtoehto. Lisäksi kananmunassa on runsaasti monia vitamiineja ja kivennäisaineita. Lue niistä lisää täältä.
Ideoita kananmunaresepteihin myös pääruoalle löydät Kultamunan verkkosivuilta täältä.
Kananmunan kuoret hyödynnetään 100%:sesti
DAVA Foodsilla on oma kuorilaitos, jossa jalostetuotteista ylijääneet kananmunankuoret kierrätetään 100%:sesti. Kuoret rouhitaan, kuumennetaan, seulotaan ja pakataan, minkä jälkeen ne lähtevät jatkokäyttöön erilaisiin lannoite- ja rehutuotteisiin. Tällöin niiden sisältämä kalkki saadaan hyötykäyttöön, eikä synny ylimääräistä jätettä.
Ruoka-aineiden hiilijalanjälkimääriä:
Ruoka-aine | Ilmastovaikutus kg CO2-ekv/kg |
---|---|
Naudanliha | 14-42 |
Juusto | 4,2-16 |
Sika | 3,9-10 |
Broileri | 3,7-6,9 |
Tofu | 0,9-3,9 |
Vilja | 0,6-1,6 |
Luonnonkala, file | 0,8-3,6 |
Suomalainen kananmuna | 1,67 (ks. tutkimuslinkki) |
Lähde: Luonnonvarakeskus, Luke 2020