5 syytä valita proteiininlähteeksi kananmuna

Vastuullisen syömisen ajankohtainen trendi on lihansyönnin vähentäminen. Lihan vähentämisessä on haasteensa. Proteiininsaanti tulee varmistaa, mutta myös B12-vitamiini jää helposti lihattomassa ruokavaliossa liian vähäiseksi.  

Suomalainen kananmuna on mainio proteiininlähde lihan tilalle. Se on tuoretuote, joka sisältää luontaisesti monia tärkeitä ravintoaineita. Listasimme tärkeimmät syyt, mikä tekee kananmunasta hyvän vaihtoehdon.

1. PROTEIININ LAATU

Kananmunassa on tunnetusti runsaasti proteiinia, sekä valkuaisessa että keltuaisessa. Kaikki proteiini ei kuitenkaan ole saman laatuista. Eri proteiinit poikkeavat toisistaan aminohappokoostumukseltaan ja imeytymistehokkuudeltaan.

Kananmunan proteiini imeytyy tehokkaasti elimistöön ja sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Osa aminohapoista on välttämätöntä saada ruoasta, koska ihmisen keho ei pysty muodostamaan niitä itse.

Välttämättömiä aminohappoja ovat isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, treoniini, tryptofaani sekä valiini ja kasvaville lapsille lisäksi histidiini ja arginiini. Kananmunasta saat näitä kaikkia.

Lyrical picture - 2/2

2. KANANMUNAN VASTUULLISUUS

Kananmunan hiilijalanjälki on pieni verrattuna lihaan ja juustoon, mutta se on myös pienempi kuin esimerkiksi riisin, kasviöljyn tai kasvihuonekurkun ja -tomaatin. Hiilijalanjälkeä kuvataan hiilidioksidiekvivalentilla, joka on esimerkiksi naudanlihalla 15, juustolla 13, riisillä 5 ja kananmunalla vain 2,5.
(Lähde: www.ilmasto-opas.fi)

Kananmunia käyttäessä on myös mahdollisuus vaikuttaa kanojen elinolosuhteisiin valitsemalla häkittömiä tuotteita. Tällä hetkellä kulutus on vahvasti siirtymässä häkittömiin tuotteisiin sekä kuluttaja- että ammattilaispuolella.

3. VITAMIINIT JA KIVENNÄISAINEET

Kananmuna sisältää luonnostaan monipuolisesti eri ravintoaineita, mm. runsaasti A-, D- ja B12-vitamiinia. A-vitamiini mm. edistää normaalia rauta-aineenvaihduntaa sekä ihon ja näön pysymistä normaalina. D-vitamiini edistää mm. fosforin ja kalsiumin normaalia imeytymistä sekä edistää luiden pysymistä normaaleina. B12-vitamiini edistää hermoston ja energia-aineenvaihdunnan normaalia toimintaa. Nämä ravintoaineet sijaitsevat keltuaisessa, joten et saa näitä hyötyjä, jos nautit pelkän valkuaisen.

Kananmunassa on myös runsaasti biotiinia ja seleeniä. Biotiini eli B7-vitamiini edistää hiusten, ihon ja limakalvojen pysymistä normaaleina. Seleeni edistää kilpirauhasen ja immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

Kananmunan tarkan ravintosisällön löydät täältä. 

4. MONIPUOLISET KÄYTTÖMAHDOLLISUUDET

Kananmunasta voit valmistaa hyvin monipuolisesti erilaisia aterioita. Lihattomiin pääruokiin kannattaa rohkeasti kokeilla kananmunaa proteiininlähteeksi. Se sopii esimerkiksi munakkaisiin, pastoihin, risottoihin, itämaisiin nuudelivuokiin, kasvispihveihin sekä pitsan päälle. Katso suurkeittiöille ideoitu shaksuka kasvismunapannu -resepti täältä.

5. EDULLINEN HINTA

Kananmuna on edullinen raaka-aine verrattuna esimerkiksi erilaisiin kasviproteiinivalmisteisiin. Kananmunien kuluttajahinta oli vuonna 2018 keskimäärin 3,42 €/kg. Lähde: Tilastokeskus