Kananmunien tuotantotavat 

Suomalaisten perheiden omistamat kotitilat huolehtivat kanoista tarkasti

Kananmuna on yksi helpoiten jäljitettävistä elintarvikkeista. Kaikki DAVA Foodsin toimittamat kuorimunat ja merkittävä osa kananmunajalosteista ovat suomalaista alkuperää. Kotimaiset munat tulevat suomalaisten perheiden omistamilta kotitiloilta, jotka pitävät tarkasti huolta kanojen hyvinvoinnista. Kanat ruokitaan usein lähipeltojen viljalla sekä tarkasti lasketulla yhdistelmällä eri ravintoaineita. Näin munista tulee laadukkaita ja korkealuokkaisia.

Luomumunat

Luomumunia munivat kanat elävät lattiakanaloissa, joiden tuotantoa säätelee Euroopan neuvoston asetus maataloustuotteiden luonnonmukaisesta tuotantotavasta. Suurimmat erot tavallisiin lattiakanoihin verrattuna ovat kanojen ulkoilumahdollisuus, suurempi tila sekä ruokinta luomurehulla.

Luomukanalassa on ikkunat, orret, pesät ja ulkotarha, jossa kanat pääsevät normaalioloissa sään salliessa ulkoilemaan. Lattiapinta-alasta vähintään kolmannes on pehkualuetta ja kanoja enintään kuusi neliömetrillä. Kanat ruokitaan luomurehulla. Päivittäin kanoille syötetään myös karkearehua, esimerkiksi heinää, ruohoa tai juureksia. Luomukanojen munat on merkitty tuotantotapanumerolla 0. 

Vapaan kanan munat

Vapaan kanan munat -nimellä myytävät munat ovat häkittömästi tuotettuja lattiakanojen munia. Vapaa-nimitys tulee siitä, että kanat voivat liikkua vapaasti lattialla, nokkia, kuopia ja kylpeä pehkussa sekä munia pesiin. Kanalassa on orsia ja kanoja enintään yhdeksän neliömetrillä. Myös ruokinta-, juoma- ja pesätilalle on tarkat mitoitusvaatimukset.

Nykyaikaiset lattiakanalat ovat usein kerroslattiakanaloita. Niissä monikerroksiset ritilätasot tarjoavat kanoille vielä enemmän liikkumismahdollisuuksia. Eri kerroksissa on ruokinta- ja juomalaitteet, pesät ja orret. Kanojen hyvinvoinnista pidetään huolta myös erilaisilla aktiiviteeteillä. Lattiakanojen munat on merkitty tuotantotapanumerolla 2. 

Ulkokananmunat

Ulkokanat ovat lattiakanoja, joilla on ulkoilumahdollisuus. Ulkona kanoille on tarjolla laidunalue ja virikkeenä esimerkiksi olkia ja heinää. Ulkona kanalle riittää tilaa, sitä on peräti 4 m² /kana. Ulkokanat pääsevät ulkoilemaan ympäri vuoden, huonollakin säällä, sillä kanoille on rakennettu tuulelta ja sateelta suojaava terassi. Kanat saavat liikkua vapaasti, käydä munimassa omassa pesässään ja nukkua orrella. Kanalan sisätiloissa ulkokanoja saa olla yhdeksän kappaletta/neliömetri. Ulkokanojen munat on merkitty tuotantotapanumerolla 1. 

Virikemunat

Virikemunia munivat kanat elävät virikkeellisessä pienryhmäkanalassa ja niiden käytettävissä on pesä, kuopsutuspaikka sekä orsi. Virikehäkkimunat on merkitty tuotantotapanumerolla 3.