Kananmunan säilytys ja säilyvyys

Kananmunia suositellaan säilytettävän viileässä. Ideaali lämpötila on 10-14 °C. Kotitalouksissa säilytettäessä kananmunia voidaan pitää joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä. Tärkeintä on, että lämpötila ei pääse vaihtelemaan paljon. Tämän vuoksi esimerkiksi jääkaapin ovi ei ole paras mahdollinen paikka. 
 
Kananmunan kuori suojaa sitä pilaantumiselta. Jos kuori särkyy, käytä muna heti tai hävitä se. Kananmunia suositellaan säilytettävän omassa kennossaan, joka suojaa niitä makujen ja hajujen tarttumiselta sekä rikkoutumiselta.
 
Kananmunapakkaukseen on merkitty parasta ennen päiväys, joka on 28 vuorokautta muninnasta. Munat säilyvät usein reippaasti parasta ennen -päiväystä pidempään, kun niitä säilytetään oikein. Niiden rakenne saattaa hiukan muuttua, mutta ne voivat olla silti käyttökelpoisia.
 
Munan ikääntyessä siitä alkaa haihtua nestettä ja kuoren alle jää enemmän ilmaa. Siksi tuore muna painuu vesiastiassa pohjaan ja mitä kauemmin sen muninnasta on kulunut, sitä todennäköisemmin se kelluu. Pinnalle jäävä muna ei kuitenkaan välttämättä ole pilaantunut, vaan se kelluu ilman takia. Pilaantuneen munan haju on niin epämiellyttävä, että sen tunnistaa helposti haistamalla. 
 

Munatuotteiden säilyvyys ja pakastaminen

Kananmunasta valmistettujen tuotteiden säilyvyys kannattaa tarkistaa pakkauksesta ja noudattaa ohjetta huolellisesti. Pastöroituja kokomuna- tai valkuaismassoja voi pakastaa. Ne tulee sulattaa jääkaapissa ja käyttää heti. Niitä voi käyttää myös leivonnassa, missä ne kuumennetaan sulatuksen jälkeen. Munankeltuaisten pakastamista emme suosittele.
Picture