Munamassoilla tasalaatuinen lopputulos

Valmiiden kananmunamassojen käyttö säästää aikaa, koska annostelu on nopeaa ja helppoa. Mutta sen lisäksi munamassojen ehdoton vahvuus verrattuna kuorimuniin on tasalaatuinen lopputulos.
 
Kananmunia on monen kokoisia ja sen vuoksi ammattiohjeissa käytetään usein grammoja. Kuorikananmunista oikean grammamäärän laskeminen voi olla hankalaa. Kaksi munaa voi painaa alle 100 g tai jopa yli 150g.
 
Keittiömestari Petri Selander kertoo munamassojen eduista: ”Valmiista kananmunamassasta on helppo punnita oikea grammamäärä. Sama koskee myös keltuaista ja valkuaista, joita molempia saa myös valmiina massoina.” Massaa käyttämällä annostelu on siis varmempaa, mikä varmistaa tasalaatuisen lopputuloksen.
 
Selander kertoo, että esimerkiksi kananmunamassasta valmistettu munakokkeli ei myöskään vaihda väriä, kuten kokomunista valmistettu saattaa tehdä.
 

Pannacotta tai uunimunakas entistä helpommin

Munamassat ovat hyvin monikäyttöisiä. Kokomunamassaa voi käyttää niin leivonnassa, munakkaissa kuin leivityksessäkin eli kaikessa missä kanamunien rakenne sekoitetaan. Vaikka paistettua kanamunaa häränsilmällä ei kokomunamassasta saa aikaiseksi, omanlaisen version voi kuitenkin tehdä stanssin avulla valkuaismassasta ja keltuaismassasta.

Keittiömestari Teemu Kotiniemi vinkkaa: ”Valmis munamassa soveltuu moneen eri työvaiheeseen niin koti- kuin ammattilaiskeittiössäkin. Esimerkkeinä vaikka suffle, pannacotta, erikaltaiset murekemassat ja uunimunakkaat.”

Munamassojen käyttäminen vähentää myös hävikkiä vähintäänkin kuorten osalta. DAVA Foodsin massoissa käytettävien munien kuoret käytetään 100%:sesti hyödyksi lannoitteisiin ja rehuihin, missä niiden ominaisuudet tulee hyvin hyödynnettyä.Munamassoja löytyy sekä pakasteena ja tuoreena ilman lisäaineita että tuoreena pidemmällä säilyvyydellä (Long Life). Myös tuotantomuodoissa on valinnanvaraa. Valittavana on virikemunista, vapaan kanan eli lattiakanojen tai luomukanojen munista valmistettuja massoja eri pakkauskoissa.

Lyrical picture - 2/2